Jag är fascinerad av hjärtats visdom och att det är en del av kroppen som går att lyssna på och känna in. Jag är övertygad om att mitt hjärta är min egen inre röst som är så mycket klokare än min hjärna. Det tar lite tid att lära sig att lyssna till sitt hjärta och det är inte speciellt högljutt utan det måste behandlas med både ödmjukhet och respekt. Det har behövts mycket träning och jag känner mig långt ifrån fullärd men det har fått mig att fatta många stora beslut och göra välgörande och omfattande förändringar i mitt liv.

Här kommer de fem viktigaste skälen att lyssna till sitt hjärta enligt min syn:

1. Du kommer att ångra dig när det är för sent

Jag genomförde pilgrimsvandring hösten 2019 i Spanien (El Camino) och träffade många intressanta människor längs den ca 80 mil långa 1000 år gamla vandringsleden. En dag mötte jag en kvinna från Nordamerika som berättade att hon arbetade som volontär på ett hospis för människor är på väg att lämna jordelivet. De brukade intervjua sina patienter och ställa ett antal viktiga frågor för att kunna dokumentera och överlämna till de efterlevande. Hon sa att möta människor i livets slutskede var något av det finaste och mest utvecklande hon gjort i hela sitt liv och att det var både vackert och givande. Det i princip alla ångrade mest var en sak och som nästan alla hade gemensamt och det är att de inte lyssnade på sitt hjärta mer än de gjort. De hade varit alldeles för fokuserade på att göra vad som förväntades av dem och att vara andra människor till lags. De vågade inte byta arbete och arbeta med det som de drömde om, eller lämna en dålig relation för att skapa möjligheten att få uppleva en bra relation, eller flytta till det ställe de alltid drömt, åka till det där resmålet eller göra något som inte är socialt accepterat av samhället som att segla jorden runt eller vad det nu kunde vara.

2. Du lever livet fullt ut och det blir mer spännande

Att lyssna till sitt hjärta kräver mod för det kanske inte säger precis det du vill höra. Det kanske inte är den mest bekväma eller enkla vägen framåt i livet, men jag kan bara av egen erfarenhet intyga att det är värt det och att jag känner mig så mycket mer levande. Att jag lever livet fullt på riktigt. Det enda vi kan vara väldigt säkra på är att livet inte varar för evigt utan att det en dag faktiskt kommer att ta slut. När den dagen kommer att inträffa vet vi inte som tur är. Det viktiga är att det aldrig går att ta livet för givet. Det kan ske både olyckor och sjukdom som gör att denna stund infaller mycket tidigare än vi räknat med. Jag har själv förlorat nära vänner som inte ens fick fylla 40 år så att planera för vad som ska hända ”sen” faktiskt kanske aldrig infaller. Samtidigt vore det opraktiskt om vi skulle leva som om varje dag vore den sista. Tänk dig att du har ungefär 2 år kvar att leva, vad skulle du göra för förändringar i ditt liv då? Detta tidsspann är tillräckligt långt för att fatta sanna beslut utifrån sitt hjärta tycker jag. Jag mötte en svensk kvinna längs pilgrimleden som sörjde din döda make. Han dog knall fall bara ett par månader efter han gått i pension. De hade planerat många många år tillsammans vad de skulle göra när de bägge blivit pensionärer vilket bland annat var att genomföra flera olika resor. Hon var helt förkrossad.

3. Du blir gladare och lyckligare för att du är sann mot dig själv

Att följa sitt hjärta och inte ta livet för givet kan innebära att fatta obekväma beslut både för dig själv, dina nära och kära och kanske även din ekonomi, bostad, arbete med mera. Jag valde att sluta springa runt i ekorrhjulet för nästan två år sedan nu. Mitt hjärta längtade så starkt efter inte behöva arbeta på kontor måndag till fredag klockan 8–17 året runt, med 6 dyrbara veckor ledigt per år. Jag kände mig kvävd och att det bara inte gick längre och att jag inte var sann mot mig själv. Troligtvis berodde detta på att jag faktiskt inte arbetade med något som mitt hjärta verkligen brann för och som verkligen var sant för mig. Att fatta detta beslut har varit skrämmande och har gjort mig totalt livrädd ibland. Att inte ha något fast jobb och någon fast inkomst. Vem är jag då? Jag hade dessutom ingen plan för hur jag skulle försörja mig framöver eller hur jag ska fortsatta pensionsspara men jag hade en del sparpengar som bara fanns på ett konto som någon allmän slags trygghet. Det här med att inte ha någon plan för hur livet ska gestalta sig på längre sikt är väldigt ovant men också väldigt spännande och intressant. Att inte veta vad som kommer att inträffa är faktiskt också lite kittlande. Jag känner att jag skapat nya möjlighet för olika saker att hända och jag känner mig så otroligt fri. Helt plötsligt är hela jag så mycket mer levande och jag känner mig ännu mer närvarande i nuet och för att inte tala om avsaknaden av stressen. Att slippa stressa som jag gjort är så mycket värd för mig att det inte går att beskriva i ord. Självklart har detta beslut innebär en del uppoffringar ekonomiskt men jag kan intyga att det är värt varenda krona. 

4. Du öppnar för nya möjligheter

Kort efter att jag fattat beslutet att lämna kontorslivet och det fasta arbetet blev mitt hjärtas längtan väldigt stark efter att resa. Att bege mig ut på upptäcktsfärd i världen utan ett mål och utan en plan. Jag mindes plötsligt att jag gick en ledarutbildning när jag hade en chefsroll på en storbank där vi fick göra massa övningar att ta reda på vad vi egentligen ville göra i våra liv och vad vi längtade mest efter. Redan då kom jag fram till att jag ville ut att resa men detta är nästan 15 år sedan nu. Min längtan då var exakt samma då som den som återkom nu men med lite högre ljudvolym från mitt hjärta. Att jag inte valde att göra något då var av praktiska skäl och andra plikter, men även för att bibehålla min trygghet. Jag hade ju ett välbetalt chefsjobb, barn i skolåldern, fritidsintressen, hus och bil och mycket mera som kallade. Nu var jag i ett annat läge och bestämde mig för att hyra ut mitt hus och bege mig ut för att resa. Hyresintäkterna skulle bida till res budgeten och jag bestämde mig för att använda det där trygghets sparkapitalet som ändå troligtvis bara skulle gått i arv till mina barn efter min bortgång. Det kändes så rätt att använda pengarna nu och inte sedan. En ytterligare viktig åtgärd jag gjorde var att gå igenom alla mina utgifter och säga upp diverse saker samt att jag bestämde mig för att sluta helt konsumera och köpa saker om det inte var nödvändigt. Detta beslut hade jag delvis tagit några år tidigare då jag inte anser att det är hållbart för vår planet att bara konsumera och konsumera, men nu var det så att jag tänkte igenom varenda utgift om den var nödvändig eller inte. Det gick väldigt enkelt och det är verkligen en dålig ovana att inte spendera sina pengar medvetet. Jag behövde till exempel en riktigt bra ryggsäck till min vandring som jag inte ägde men hittade en jättefin knappt använd på blocket för mindre än halva priset. Min resa blev helt fantastisk på alla sätt och vis och jag var ute och i nästan 7 månader innan pandemin stoppade mig. Jag hade aldrig genomfört denna resa om jag inte hade bestämt mig för att sluta mitt arbete och jag är så oändligt tacksam för att jag gjorde det, för att det ledde också till ett antal andra saker. Jag valde och etablera en helt ny egen verksamhet inom hälsa och välbefinnande när jag kom hem som är väldigt lång ifrån vad jag gjorde innan. Jag hade ju utbildat mig både till massör och yogalärare under resan vilket inte heller var något jag hade planerat för innan jag reste iväg. Det ena leder alltså till det andra utan at det finns någon plan. Det enda jag gjorde var att lyssna till mitt hjärta.  

5. Du sprider glädje och inspirerar andra

Jag har uppmärksammat att när jag lever utifrån mitt hjärta och är sann mot mig själv är det något som människor i omgivningen lägger märke till och känner av. Många blir inspirerade och superintresserade av de förändringar jag gjort i mitt liv och säger att de tycker jag att är så modig och att de hade önskat att de också hade lika stort mod. Det är som att mitt öppna sanna hjärta har en inverkan på andras hjärtan och att det väcker deras längtan att också lyssna och vara sanna mot sig själva. Det är som att jag bidrar till insikten om att ta vara på livet eftersom våra dagar är räknade vare sig vi vill det eller inte. Det som krävs är mod och att våga gå mot strömmen och inte bry sig så mycket om vad alla andra tycker. Det är vad du själv tycker, känner, vill, längtar efter och önskar som räknas!

Om du inte redan mediterar varje dag så är mitt råd att börja göra det! Börja lyssna inåt och fastna inte i görandet och att vara andra till lags hela tiden. När du vant dig att meditera kan du börja lyssna på ditt hjärta. Önskar dig stort lycka till!

Om du är intresserad av att lära dig mer kring att lyssna på ditt hjärta erbjuder jag coaching.Jag erbjuder 30 minuter coaching utan kostnad första gången.

sv_SESvenska
en_GBEnglish (UK) sv_SESvenska